kedd, szeptember 16, 2014

BackToSchool | DIY doboz-sál


Sziasztok Drágaságok! Az idő egyre hidegebb lesz, én pedig még mindig nem szoktam le a sálmániámról... Nem tehetek róla, egyszerűen meghalok a kötött (vagy ahhoz hasonló) cuccokért, főleg ha nyakbavaló. A mai posztban egy különleges módszert mutatok be nektek, aminek segítségével egy csodás sálát tudtok készíteni! Már volt egy ehhez hasonló poszt, ahol az "arm-knitting" rejtélyeibe vetettem bele magam, de ez most más! 
És amellett, hogy ismét a szenvedélyeimnek élek, ez a bejegyzés egyben a BackToSchool series lezáró epizódja is. Visszatértünk a suliba (már harmadik hete) így itt az ideje, hogy zárjak - csütörtökön egy hatalmas visszatekintős-összefoglalásra számítsatok! :)

Nos, íme a sál! Még csak tegnap készült el és nem viseltem sehova, szóval... Ti vagytok az első, exkluzív szemlélők. Hogy tetszik?
Teljesen más technikával készítettem, mint az első, "kéz-kötéses" sálamat. Plusz, itt a karjaitokon kívül kicsit több mindenre lesz szükség.


Amire szükségetek lesz az elkészítéséhez:
  • Egy nagy (vagy két kicsi) gombóc minimum 6 mm vastagságú kötőfonal;
  • Két doboz (kihúzhatós) zsebkendő (én papírtörlőt vettem véletlenül, de lényegtelen);
  • Olló;
  • Cellux;
  • Később pedig vonalzó, toll, illetve kenőfejes ragasztó (az utóbbi nem biztos, hogy feltétlenül szükséges).

Az én fonalam 8-9 mm vastag -  biztosan tűnődtök rajta, hogy honnan szereztem ilyet, mivel az előző sálas posztban még mérgelődtem is, hogy "szinte sehol sem lehet elég vastagot kapni". A történet az, hogy az Aldi-ban vásároltam meg ezt a gombolyagot - még másik két társával együtt (egy csomagban 3 darab volt) - egy sapka készítő készlet részeként. Szóval, aki érdeklődik egy bojt iránt, írjon! (csak viccelek) :D


Kezdjünk is neki, a dobozok szétszabdalásával! Ez lesz az eszközünk, amivel elkészítjük a sálát. Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de higgyétek el - működni fog! 
Az aljával felfelé fordítom az egyik dobozomat (a zsebkendő-kihúzó fele van most alul), és kicsit belenyírok a szélébe az ollómmal. Ennek a lényege az, hogy könnyebb legyen leszedni az alját.


Tehát, levágtam a dobozaim alját, kiszedtem belőlük a papírtörlőket, de sajnos azt tapasztaltam, hogy (mint a képen is látszik) "szétestek". Magyarul: az oldalakat elengedte a ragasztás, vagy (ez valószínűbb) nem is voltak megragasztva. Itt jön képbe a kenőfejes ragasztó. 
Ezt a lépést kihagyhatjátok, ha nem ilyen szerencsétlen Tesco gazdaságos dobozokat vettetek.


Én ezt a ragasztót használom - a Pritt Original-t. Leginkább általános iskolákban szokták kérni a rajz/technika órákra. Egy teljesen egyszerű, általános ragasztó - annyira nem erős, leginkább papírt fog össze rendesen. 
De ha nektek nincs ilyen, vagy ez nem tetszik - használhattok teljesen másfajtát is (akár kenőfejesnek sem muszáj lennie, bár szerintem ez szárad a leghamarabb). 
Tehát, ezt kenem rá a szétvált oldalakra, hogy újra egybeforrasszam őket.


Miután minden újra a helyén van, lehúzom a fóliákat, amiken keresztül normál esetben ki lehetne húzni a zsebkendőt. 
Mind a ragasztást, mind a tépést, megcsinálom mind a két dobozomnál.


Ezután fogom CSAK az EGYIK dobozomat, és belevágva a széleibe, elválasztom az egyik rövidebb lapjától. Ezt csak az egyik oldalon kell megtenni, és csak az egyik (tetszőleges) dobozon. Ennek a vágásnak később lesz szerepe.


Ezek után egymásba illesztem a dobozokat (beleteszem az egyikbe a másikat). Látszik a képen is, hogy a bevágott oldalú kerül belülre, a vágásnak az volt a funkciója, hogy lehetséges legyen az egymásba illesztés. 


Most pedig beosztásokat fogunk készíteni, a doboz oldalain (mindegyiken). Elsőként mérjetek le 3 cm-t a egyik oldalának mindkét felén. A méréseknél tegyetek egy-egy jelet, majd kössétek össze vonalzó mentén egy egyenes vonallal. Ezután én az első vágáshoz 1,5 cm-t mértem le, és azután 3,5-ötöket - de nektek nem kötelező így csinálni, lehet csak 3 cm, vagy nem is kötelező kimérni. A lényeg, hogy egyenletes legyen, és a két szélén lehetőleg kisebb részt hagyjatok. A rövidebb oldalakon többször kisebbet mérjetek le.


Valahogy így kell kinéznie. Nem szükséges tökéletesnek lennie, én is még utána javítgattam egy kicsit. Törekedjetek az egyenletességre, de ha nem sikerül, az sem jelent problémát.


Mindezek után, minden második fülecskét kihajtok és levágok. (Megjegyzés: a két rövidebb oldalán még alakítottam, szóval nem csak egyet vágtam le.) Miután ezzel elkészültetek, a dobozunk már csak arra vár, hogy megismerkedjen a kötőfonallal egy kicsit közelebbről! :)


Most kerül a képbe a cellux. Egy apró csíkot levágok belőle, és a fonalat (a képen látható módon) rögzítem a doboz egyik hosszabb oldalának a széléhez. 


Feltekerjük a dobozra a fonalat: Megfogom a szálár megcsavarom a fülecske körül, kicsit meghúzom, majd áthaladok a következő fülre.


Mikor végigmentetek az egészen, így fest.
Most az első "öltés" következik.


Fogom a fonalam (a vezetőszálat), és az előzőleg feltekert hurokba beledugom. A "régit" lehúzom, az "új" pedig ott marad, majd kicsit meghúzom a szállal, de nem kell nagyon szorosnak lennie.


Íme, így néz ki az első öltéssorunk, amikor elkészült. Ezzel haladjatok végig, amíg a sál olyan hosszú nem lesz, mint szeretnétek!


Egy pár öltés után ehhez hasonló a kép...


Haladunk. Amint a kezetek belejön az öltés-technikába már nagyon egyszerű lesz!


Amint elkészültél, megvan a megfelelő hosszúság (nekem a két kis gombócba tellett), húzd ki a ragasztó alól a kezdőfonalat.
Vigyázat!: Csalókat lehet a sál, gyakran ellenellenőrizzétek, ne legyen túl hosszú - eléggé meg fog nyúlni, tehát kicsit beszűkülnek az öltések, amikor majd "elvarrjuk" (a következő lépések során).


Ezután a doboz alján kivezetjük a sálunkat, a zsebkendő-kihúzó lyukon. Ehhez kis is kell fordítani, amit a legegyszerűbben úgy érhettek el, ha alulról a résen át beledugjátok a kezeteket és elkezditek húzni óvatosan.
A végeredmény a képen látható. Ne ijedjetek meg, ha nektek is vannak laza szemek felül, a dobozból kijövő résznél - az elkövetkezendő lépések során be fognak szűkülni, és egyenletessé válik a sál.


Ezután, leválasztjuk a sálunkat a dobozról. Fogjuk a vezetőszálat (mindenképp hagyjatok kb. egy méteres darabot még, hogy legyen mivel ezt, illetve az összevarrást - ha körsálat akartok - megtennünk), és bemegyünk a fülecskén lévő fonal alá alulról, majd óvatosan lehúzzuk a fülről.


Így néz ki, miután leszedtem a fülről.
Kicsit meghúzzuk, majd a következő szemeken újra megtesszük ezt a lépést, egész addig, amíg az egészet le nem szedtük.


A leszedés végeredménye egy furcsa kis ovális végződés. Ennél a lépésnél összeszűkülnek a szemek, amik a dobozból való kihúzásnál még lazák voltak. Plusz kialakul a sál valódi hossza és szélessége. Ne kezdjetek aggódni! Nekem is nagyon-nagyon hosszú! Ha megnézitek a képen, duplán tekertem a nyakam köré (tehát egyszer magamra raktam, majd megtekertem, és még egyszer megtekertem).

Most jön az összevarrás - a kör/infinity sál készítés. Ez a lépés teljes mértékben KIHAGYHATÓ, ha ti nem szeretnétek, nem kötelező csinálni.
Aki nem csinálja meg, annak azt tanácsolom, hogy kicsit nyújtsa meg ezt az ovális végződést, hogy ne legyen olyan szoros, illetve a maradék fonallal még egyszer menjen végig a szemeken, hogy rendesen el legyen varrva és csomózza meg jó erősen!
Akik körsálat készítenek, maradjanak velem továbbra is! :)

Uh, sorry... Le van kopva kicsit a körömlakkom :(

Az összevarráshoz fogom a sálat és félbehajtom. Az egyik végét tartom most a kezemben. Ugye, a sálunk két rétegű. Ebből a két rétegből fogok egy-egy utolsó szálat összefogom.


A két összefogott szemen áthúzom a vezetőszálam.


Mikor áthúzom, nem szorítom meg, hanem hagyok egy hurkot - és ezen is áthúzom a fonalam.
Ezután ezt a másik sálvégen is megismétlem. Aztán visszamegyek az első oldalra, aztán a másodikra, és így tovább, amíg végig nem érek.
Mikor kész lettem, kicsit megnyújtom a varrásom, hogy egyméretű legyen a sállal. Jól megcsomózom, és... készen vagyunk! Van egy (újabb) sálunk, hurrá! ^^


Nincsenek rá szavak, mennyire imádom már most! Ez a technika nagyon egyszerű (bár időigényesebb, mint az arm-knitting), de teljesen megéri megtanulni. Én elsőként egy videóban láttam, amit ezen a linken nézhettek meg. De hiába van róla videó, úgy gondoltam, hogy biztos nem sokan tudtok kínaiul, és szeretnétek egy magyar leírást is - nos, íme.
Remélem Ti is annyira élveztétek ennek az elkészítését, mint én - ha pedig még nem kerítettek rá sort, mindenképp tegyétek meg!

Ennyi lennék mára Édeseim! Köszönöm, hogy elolvastátok a posztomat és mindenképp küldjetek fotót nekem, ha elkészítitek a sálat (vagy bármi mást az oldalról), feltétlenül meg szeretném nézni! :)
A közösségi oldalaink linkjeit az oldalsávon találjátok, kövessétek a blogot mindenütt!
A sulihoz kitartást kívánok, és ne feledjétek - csütörtökön visszatérek egy újabb poszttal! :*

Puszi és ölelés,
SR Blog.

10 megjegyzés:

  1. Én mindig is akartam sálat készíteni csak hosszú idő amíg elkészíted (kicsit lusta/türelmetlen vagyok). Ezt tuti hogy ki fogom próbálni ��.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá! :) Majd küldj képet ha elkészül (#Styleriginal)! Puszii

      Törlés
  2. Szia, bocsi ha sokat fogok írni, de nagyon de nagyon tetszenek a bejegyzéseid és gratula hogy lefogytál:)) Telefonon egyszerűen nem látom azta hülye feliratkozás gombot vagy akármit..:dd Tetszenek a oufitek ( asszem így kell leírnixddd) amiket felragsz....már amikor kezdted ezt az egész blogolást én már akkor követlek( a szememel) mint már írtam feliratkoznék ha nem lennék ennyire béna:DDD köszönöm hogy blogolsz és hogy jó tippeket adsz mindenre.... Ugye vöröses a hajad vagy szőkés??:))... Nekem barna:(( olyan egyszerű:(((....Imádon mind a két hajszínt:))) na de elmentem a témától...most már többet fogok kommentelni hogy engem is észre vegyél xddd így tovább
    Puszil és imád: Mimi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Úristen, iszonyú aranyos vagy...! Köszönöm szépen a kedves szavakat, a követést, mindent...! Hidd el, nagyon-nagyon jól esik! ♥
      Igen, a hajam vöröses-szőkés, de most, hogy közeledik a tél, egyre inkább barnul a teteje... Nekem nagyon tetszik a barna haj is! :)
      A feliratkozásról pedig annyit, hogy tudom, telefonról egy kínszenvedés (vagy lehetetlen) , úgyhogy nem is várom el tőled, hogy szenvedj.
      Köszönöm még egyszer a kommentet és a biztatást - nagyon jól jött - és puszillak! :*

      Törlés
  3. Szia, órák kérdése és kész lesz a sálam, már szép hosszú. olyan lelkes lettem, hogy már másik három színű gombolyagot is vettem. Köszi hogy felraktad és hogy érthető magyarázatot írtál hozzá :D
    Christine

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaa Christine :)
      Örülök, hogy tudtam neked ötletet adni és elkészíted a saját darabodat. Viseld egészséggel!
      Puszillak :*

      Törlés
  4. Szia!:)
    Azt szeretném kérdezni ,hogy mennyiért vetted a fonalat?
    Én is ilyen vastagot keresek..csak én ezzel a technikával szeretném elkészíteni:
    http://anapfenyillata.cafeblog.hu/2014/10/20/keszits-salat-fel-ora-alatt/
    Előre is köszi a válaszod!:)
    Sayu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ha jól emlékszem 1500 Forint körül van egy nagy gombóc! :)

      Törlés
  5. Nekem már készen van a sálam^^.

    VálaszTörlés

Kérlek írd le a véleményed kommentben, ha megteszed, nagyon szépen meg fogom köszönni, hogy időt szántál rá! További szép napot! :)