vasárnap, november 09, 2014

PERSONAL | A fogszabályzó NEM gáz


Sziasztok Cukik! Ezekben a típusú posztokban normál esetben olyan dolgokról írok, amiket boltokból, vagy weboldalakról kinéztem és a tipikus "KELL' jelzőt tudnám ráragasztani. Ezért a mai kicsit más lesz, mivel egy olyan kellékről fogok szít ejteni, amire már régóta szükségem volt és meg is kaptam. Ez - a címből is kitalálható - fogszabályzó. Gondolom már mondtam, hogy "nem az én mosolyom a legszebb a Földön", nos eljött az ideje, hogy ezen javítsunk. Hétfő óta hivatalosan is fogszabis lettem, és már kezdem magam megszokni így is...
Kíváncsiak vagytok a tapasztalataimra?
Tartsatok velem!


Szóval az a bizonyos hétfő...
A reggeli unalmas készülődést átugorva megérkeztünk a fogorvoshoz, ahol rövid várokozást átugorva fogadtak is. A doktornő fényképeket készített a mosolyomról, hogy dokumentálni tudja az eseményeket később. Ezek után beültettek a székbe és még pár fotó után egy elektromos fogkefe szerű géppel és egy, a fogkrémnél kicsit durvább, szemcsésebb anyaggal lepolírozták a fogaimat. Ez semmilyen fájdalmat nem okozott, tényleg csak, mintha elektromos kefével mostam volna fogat. 
Mindezek után két vattapamacs került a szám két sarkába, illetve egy nyálszívó a nyelvem alá, hogy minden nedvességtől mentes legyen és ez ne akadályozza a ragasztást. Ezután kezdődhetett a valódik felrakás...


Három foganként, egy fültisztítóhoz hasonló pálcával ragasztózta be, majd ráillesztette a kis rácsos fém bigyókat (bracket?) egyesével. Egy kék UV lámpával világította meg, háromszor körülbelül harminc másodpercig. Miután elkészült, és az összes fogamon fent voltak a kis fémek, belevezetett egy vékony drótot és választhattam színt azoknak a kis gumiknak, amivel rögzítette. Nekem most egy gyönyörű élénk-lila árnyalat van fent, ezt havonta - a húzások alkalmával - lehet majd cseréltetni.


Az egész beavatkozás teljesen fájdalom és kellemetlenség mentes volt. Nem igazán éreztem belőle semmit - nem adtak be semmilyen érzéstelenítőt -, leginkább csak este kezdtem észrevenni, hogy nyomás nehezedik a fogaimra. Nagy fájdalmaim akkor sem voltak, de azért pár napon át reggel és este bevettem egy-egy fájdalomcsillapítót. Most, így egy hét távlatából elmondhatom, hogy kezdem megszokni - már tudok normálisan enni is. Az elmúlt napok nehezek voltak ebből a szempontból, mivel első nap csak pépesített ételeket, utána pedig apró falatokat tudtam enni. A rágás még mindig nehézkes dolog, de korántsem lehetetlen.


Azt még jobb, ha tudjátok, hogy búcsút kell vennetek a ragadós és a kemény ételektől (pl. rágógumi, alma...). Ezek beleragadhatnak, illetve elmozdíthatják a fogszabályzót. Minden étkezés után fogat kell mosni, (vagy minimum kiöblíteni a szádat) illetve fokozottan vigyázni és elkerülni a baleseteket (pl. hogy szájba találjanak egy labdával). Kapsz még egy kis dobozt, benne viaszrudacskákkal, amiket akkor kell ráilleszteni a fogszabidra, ha az valahol szúr, vagy dörzsöl. Arra az esetre, ha hosszabb távon, komolyabb fájdalmat okozna, soron kívül jelentkezz az orvosodnál.
Én kaptam még egy speciális fogkefét és fogkrémet, amit drogériákban és gyógyszertárakban lehet megvenni - nagyban megkönnyíti a fogmosást.
Elsőre, mikor feltették, olyan érzés volt, mintha nem tudnám becsukni a számat. Az ajkaim alig súrolták egymást és utáltam ezt az érzést. Azonban, ahogy teltek a napok, elmúlt. A barátaim is megszokták, hogy kicsit másképp mosolygok, sőt többen még meg is dicsérték, hogy mennyire jól áll.


Összefoglalva... Semmi vészes. Nem fáj, nem okoz gondot, nem kellemetlen, nem kínos. Tényleg lányok, nekem elhihetitek. Attól, hogy fogszabályzós vagy, nem leszel más ember. Nem leszel tőle kevesebb, nem kell magadat kívülállónak érezned. Rajtad kívül több száz ember is küzd ezzel. Ők boldogok. Te miért ne lehetnél az? Senkinek, ismétlem SENKINEK nincs meg a joga, hogy kritizáljon. Nincs tökéletes ember, egyesek csak többnek képzelik magukat az átlagnál.
Egyszóval, ha fogszabályzós leszel: Ne félj! Nem lesz semmi baj, a szokásaidon sem kell nagyban változtatni, illetve az ételeket sem kell vészes mértékben megválogatnod. Ugyanúgy sportolhatsz, csinálhatsz bármit, a fogszabályzód nem akadályoz majd meg semmiben.
Én kezdem egész megszeretni... Csinos.

Köszönöm, hogy velem voltatok ma is és elolvastátok a bejegyzésem! Csak egy beszámoló akart lenni, egy röpke biztatással egybekötve - remélem sikerült elérnem ezt a célt! Ha tetszett és szeretnétek tőlem mást is olvasni, iratkozzatok fel, illetve kövessetek be közösségi oldalakon - hogy mindig megkapjátok a legújabb frissítéseket a bloggal kapcsolatban! :)
Kommentelni és pipálni sem tilos! ♥

Nagy ölelés,
SR Blog.

9 megjegyzés:

  1. Egy gáz van a fogszabályzóval, mégpedig az ára :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz,igaz. Nem egy olcsó mulatság, de ha csak rágondolsz az eredményre megéri :)

      Törlés
  2. Nekem két hét múlva rakják fel. :) Barátnőmnek is van, (neki úgy egy hete) és ő nagyon nem szereti. Én meg valamiért már várom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokan szeretik, sokan utálják, de szerintem az eredmény fontos. :) Ne aggódj, nem lesz olyan rossz!

      Törlés
    2. Hát remélem. :) Holnap megyünk, hogy levegyék a fogmintámat. :)

      Törlés
  3. Szerintem a fogszabályzó marha rondán áll mindenkinek. Már bocsánat. De most komolyan! Hogy néz már ki? Vasdarabok a fogaimon... Fúj. Még szerencse, hogy nekem normálisan nőnek a fogaim. És fogszabályzó igen is gáz. Gratulálok annak aki ezt menőnek/nem cikinek tartja -.-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én inkább neked gratulálnék, hogy ideírsz névtelenül, mert persze nem mernél beszólni senkinek, ha kint lenne a neved, igaz? A fogszabályzósok viszont mind felvállalják, hogy igen, ezt hordják és nem érdekli őket más véleménye. Igen, van hogy tényleg nem néz ki a legszebben, de nem is ez a lényeg. Egyébként ha nem vetted volna észre, ez a poszt azért van, hogy lelket öntsön a fogszabályzósokba és a nemsokára azt hordókba. Ha neked ez nem tetszik, nem kell nézegetni és kommentelgetni: van még ezen kívül több millió oldal az interneten.

      Törlés
    2. Köszönöm Milli! :)

      Törlés

Kérlek írd le a véleményed kommentben, ha megteszed, nagyon szépen meg fogom köszönni, hogy időt szántál rá! További szép napot! :)