vasárnap, február 22, 2015

SUNSPIRATION | Túl kövér vagy / Túl sovány vagy...


Sziasztok Cukik! A társadalom néha (mindig) kimutatja kegyetlenségét, még akaratlanul is. Néhány embernek az ereiben csörgedezik az a pár kifejezés, amikkel sokak napjait teheti tönkre. Lehetsz te nagyon okos és szép, ha valaki megbélyegez - az bizony nem múlik el könnyen. Mivel nem egyszer estem át ezen a szituáción, úgy döntöttem a mai inspiráló posztot a saját tapasztalataimmal is kibővítem. Remélem, hogy valakinek majd segít!:)



"Túl kövér vagy" ... "Egy dagadt disznó vagy" ... "Ocsmány vagy" 
Már ne is haragudj, de neked jól esnének hasonló mondatok? Hogy éreznéd magad utána? Biztos sokkal jobban... Nahát, valaki megint megmondta az "igazat", de jó nekem! Köszönöm, hogy megint közölted mennyire csúnya vagyok! Szeretnél még hasonló jelzőkkel illetni? Hajrá, annyira élvezem! 
Ha valaki nem is mutatja ki, mennyire fájnak neki a szavaid, attól még biztos lehetsz benne, hogy nagyon is magára vette. Belegondoltál e már, mekkora fájdalmat okozol neki? És abba, hogy lehet, hogy te vagy ma már a sokadik, akitől hasonlókat hall? 
Ha valaha is megaláztál valakit ilyen módon, őszintén kérlek, hogy süllyedj el. 

"Túl sovány vagy" ... "Úristen, zörögnek a csontjaid" ... "Téged éheztetnek?!"
Érdekes, hogy mindig, mindenki csak a ducibb lányokról ír. Nos, én most kivételt tennék és belenéznék a vékonyabb testalkatúak helyzetébe is. Mert őket is érik kritikák rendesen, és egyáltalán nem olyan tökéletes az életük, mint ahogy azt egyesek elképzelik. Mert attól, hogy vékony lábaid vannak még közel sem biztos, hogy mindenki szeretni fog. Az emberek óvatosan figyelik minden lépésed, szinte már tartanak tőle, hogy bármikor összeeshetsz. Néha elég bizarr egyesek képzelőereje...


Arról még nem is beszeltünk, hogy hány olyan betegséget tartunk már számon napjainkban, amik következménye a kóros elhízás, vagy lesoványodás. Honnan tudod, hogy annak az embernek, akit kritizálsz és lenézel a súlya miatt éppen nem az egyik van a sok közül? Megnézted az orvosi leleteit, a kórlapját? Biztos vagy benne, hogy minden rendben van vele? 
Mivel nem vagyok orvos és a Google jelen esetben nem akar a barátom lenni, csak egy példát tudok mondani: a stresszt. Jöhetnek a lenéző kommentek, hogy ezt mindenre mondhatjuk, persze, persze... Igaz. Szinte mindenre mondhatjuk, mert a stressz rengeteg betegség forrása.
Vázolom. Naponta egy-két alkalommal még könnyű elviselni, hogy kritizálnak a tested miatt. De ha tízszer, neadjisten hússzor kell végighallgatnod ugyan azt az unalmas monoton szöveget, komolyan elkezdesz gondolkodni, hogy a hiba tényleg benned van. Több időt töltesz a tükör előtt, jönnek a sírógörcsök, konstatálod, hogy mindenkinek igaza van. Az elméd magad ellen fordul, kétségbeesel, és a nap huszonnégy órájában csak egy gondolat kering a fejedben: "Miért nézek ki így? Miért nem lehetnék olyan, mint ő, vagy ő..." És a baj akkor mélyül el, amikor magadat másokhoz kezded hasonlítani és bármit megtennél az ő alakjukért. 
Azt hiszem ezt hívják testképzavarnak.


A testképzavarok után pedig jönnek az evési rendellenességek. Egy falat se megy le a torkodon, mert még mindig csak a kinézeted érdekel és mások véleménye eltömíti a gyomrod. A szervezeted pedig kétségbeesetten próbál tápanyagok után kutatni, egyre fáradtabb és fáradtabb lesz....
Soroljam még?
Ez történik, és minden MIATTAD, mert te megbántottad azt az embert. Mivel pár 'oltogatásba' bele is lehet halni. Köszönjük társadalom, szép munkát végeztél a mai emberiségen. Aki nem tökéletes, az már nem is lehet boldog?! De hát senki sem tökéletes... 


Ha már sikerült elrettentenem Téged is a csúfolkodástól, térjünk át a helyzet szivárványos oldalára. Mert mindenen lehet segíteni.
Te hogyan segíthetsz?
Pár kedves szó mindig jobb, mint egy csúfolkodás. "Milyen csinos vagy ma!" "Annyira tetszik a hajad/arcod/sminked/ruhád/táskád/stb!" És ne feledd: a szépség még mindig belülről fakad. Akármennyire is mainstream belül "halottnak", érzelemmentesnek lenni - kedves emberek még léteznek. Elárulom neked, többségük nincs megáldva perfekt génekkel, és sokszor nem hódolnak a divat legfőbb irányzatainak, de attól még EMBEREK, érző lények. És mivel tudtommal még nincs "felsőbb civilizáció", te is ember vagy: egy szinten álltok. Semmi jogod elítélni a másikat.


És most Te, kedves ártatlanul bántott barátom, figyelj rám! Nem volt joguk ehhez, mindketten jól tudjuk. Ne süllyedj a szintjükre, inkább emelkedj fel és mosolyogj - ezzel fogod megölni őket! A tudat, hogy nem tudtak eltiporni, szép lassan felemészti majd őket. 
Egy nagyobb méretekkel, illetve egy extra kicsikkel rendelkező lány is lehet csinos! Fontos, hogy megtaláld a színeidet és hozzád illő szabást. Nem biztos, hogy mindig a testhez-passzoló vonalvezetés a legelőnyösebb. Légy kreatív! Variáld a mintákat, formákat - ezzel optikailag módosíthatsz az alakodon! :)

Nos, ennyi lenne mára ez a röpke bátorítás, és társadalombírálat. Remélem nem ragadtattam el magam túlzottan, de úgy éreztem, muszáj kiírnom ezt magamból. Véleményeket mindenképp várok - akár az új fejléccel kapcsolatban is! 
Kitartást a héthez! Szeretlek Titeket! ♥

Puszi és ölelés,
SR Blog.
     

8 megjegyzés:

  1. Már nem azért de ha már inspirálsz minket..hmm vicc ez akkor ne ugy '' süllyedj el'' stb. Honnan tudod hogy bárki is mondana ilyet..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Honnan tudod hogy nem? Tudod ez egy általánosítás, szerintem nagyon is helyénvaló a cikk és akinek nem tetszik legalább szépen fogalmazza meg. Nem mellesleg ha bárki ilyet mondana akkor igaza is van süllyedjen el.

      Törlés
    2. Nem csak az inspirálásról van szó, ahogy már írtam (néhányszor) leginkább arra szeretnék kilyukadni, hogy ne bánts másokat, illetve, hogy gondolkodj el rajta, ha valaha is tetted.
      Köszönöm Helena. :)

      Törlés
  2. Végre valaki! Köszönöm, hogy a vékony lányok szemszögéből is megírtad.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm, hogy megírtad ezt a posztot!! Most kezdtem el gyógyulni az evés zavaromból és nagyon sok erőt adtál evvel a poszttal! Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit és örülök a gyógyulásodnak! Csak így tovább! ♥

      Törlés
  4. A másik helyzet a vékony lányoknál,amikor azt mondják rád hogy Anorexiás vagy,pedig nem. Oké,ez nem olyan rossz helyzet,de velem megtörtént már és nem igazán esett jól.

    VálaszTörlés

Kérlek írd le a véleményed kommentben, ha megteszed, nagyon szépen meg fogom köszönni, hogy időt szántál rá! További szép napot! :)