vasárnap, augusztus 16, 2015

BLOG | Hogy néz ki egy igényes blog?


Sziasztok! Elsőként szeretném megköszönni Julinak, életem harmadik, fantasztikus interjúlehetőségét. Az elkészült művet ITT olvashatjátok el, az 'In my own world' cimű blogon. Szerintem remekül sikerült, a riporterem még képekkel is teletűzdelte. Visszatérve a mai bejegyzés témájára, gondolom egy páran tudjátok rólam, hogy sokáig foglalkoztam blogok kritizálásával, illetve designok készítésével. Erre a tapasztalatra hagyatkozva szeretnék most nektek néhány alapvető tanácsot adni, a blogotok kinézetével kapcsolatban - legyen ez történetes, beauty, gasztro, vagy akármilyen blog. 

Egy korábbi interjúmban már elmondtam, hogy akármilyen fantasztikus is a tartalom, az olvasó elsőként a designt látja meg. Ez kapja el a szemét, és ha szépnek tartja, meg is fogja. A legfontosabb az olvashatóság. Mindenki utálja a sötét háttéren kivilágító apró fehér betűket. Elsőre nagyon "menő, meg dark meg minden", de egy fél perc után szó szerint kiégeti a szemet. Javasolnám, emiatt, a világosabb háttereket, amikre bármilyen sötétebb betűszínt alkalmazhattok. De ha ragaszkodtok a sötétséghez, válasszatok egy olyan betűszínt, ami látványos, de nem kirikító. 

A második dolog, ami fontos számomra, a könnyű tájékozódás. Ha az oldalatokon sok a szerteágazó hivatkozás, készítsetek egy menüt. Erre a blogspot maga is lehetőséget ad, sőt rengeteg beállítással tehetitek stílusossá az menütök. De ha számotokra ez nem szimpatikus, használhattok kódos menüt is - ahogyan én tettem, ez a bejegyzés segít. Ha a menü tabutéma, még mindig ott vannak a címkék, amikkel egyszerűen feliratozhatjátok a bejegyzéseket, majd később könnyű visszakeresni az azonos témájúakat. (Igazából, a menüzés alapja is a címkézés, ezért mindenképpen javaslom. Én mindkettőt használom, mert a menü bővebb, míg a címke szűkebb keresési lehetőségeket biztosít.)

Egy látványos fejléc és egy hangulatos logó, mindig megteszi a hatását. Dolgozz ki egy egyszerű, figuratív tervet, és ha te magad nem tudod megvalósítani, design blogok ezrei állnak rendelkezésedre. Ha történetes blogod van, a fejlécen szerepelhetnek a főszereplőid és néhány kulcs elem (például ha a főkarakter zongorázik, akkor egy zongora, vagy hangjegyek, kotta, billentyűk...) - de soha ne zsúfold túl. Elég bőven egy, vagy két karakter néhány motívummal, nem szükséges egy húsz tagú klánt felsorakoztatni, mindennel együtt, amit születésüktől kezdve hozzájuk vágtak. Ha az enyémhez hasonló, személyesebb blogot nyitsz, a fejlécet elég szimplára hagyni. Lehet csak a cím - mint nálam -, vagy ha többet szeretnél, mellé tehetsz még valami kis figurát, vagy motívumot, ami a bloghoz kapcsolódik. A logó egy olyan egyszerű kép, ami a blogodat jelképezi. Erre nem kell szereplőket és mintákat pakolni, elég csak a cím kezdőbetűje például.

A betűtípusok terén is ragaszkodj az 'egyszerű de nagyszerű' elvhez. Sokkal szebb egy szimpla Times New Roman, mint egy hosszútávon olvashatatlanná váló társa. Persze, a cifra betűk nagyon cukik, ezért ha fel szeretnénk dobni az oldalt, használhatjuk őket a bejegyzések és a modulok címében - de semmiképp sem a bejegyzésben magában.
Egy össze-vissza álló szöveg undorító. Használj sorkizárást!

Ha belefolyok az apró részletekbe... Mióta fotózással is foglalkozom, mindig szemügyre veszem a képeket is a blogokon. Idegeimre tud menni, amikor egy viszonylag nagy oldalkihasználású, széles blogon miniatürizált képekkel találkozom. Számomra ez teljes illúzió rombolás. A másik dolog, amikor egy jó tartalommal megáldott oldalon sablon képeket kell néznem. (Sablon kép: Google-képkereső első találata) Mióta saját képekkel dolgozom, kicsit érzékeny vagyok erre. Történetes blognál ez még oké, de ha beauty/fashion/gasztro vagy valami egyéb személyesebb blogod van - szerintem elvárt, hogy ne a netről szedd le azoknak termékeknek a képeit, amiket bemutatsz. Bármilyen képeket is a teszel a bejegyzésedbe, figyelj arra, hogy leginkább egyforma méretűek legyenek. Egy 200*200-as után elég csúnya egy 1000*1800as.


Egyéb kicsiségek: biztosíts lehetőséget az olvasóidnak a feliratkozásra, vélemény nyilvánításra (komment). Ha jelen vagy valamilyen közösségi oldalon a blogoddal, azt tüntesd fel (social media icons). Kommunikálj az olvasóiddal, kivéve ha csak magadnak írsz...

És... Ennyi lenne részemről! Ha Te még hozzátennél valamit, azt várom kommentben! Remélem tudtam segíteni az összes kezdő és haladó bloggernek is - mindenkinek jó munkát kívánok! Tervezek még ehhez hasonló bejegyzéseket, ha vevők vagytok rá, jelezzétek! Puszi és kellemes nyarat! ♥

Ölelés,
Gabi.


     

12 megjegyzés:

  1. Nekem tetszett ez a bejegyzésed is (mint a többi), és nagyon hasznos is. <3 (:

    VálaszTörlés
  2. Azt szeretném megkérdezni, hogy van valami oka annak, hogy a magyar nyelvű blogodnak angol a menüje?
    A leírtakkal egyet kell értenem, igen az utolsó betűig :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerű rövidítésből és egyértelműsítésből adódóan. Nem akartam hosszabb szavakkal bombázni a közönséget (pl. Személyes, szezonális, szépségápolás) - az angol kifejezések láttán mindenki ugyanarra gondol és a rövidebb szavak néha jobban megfogják a szemet. :)

      Törlés
  3. Köszönöm,hogy megemlítetted az interjút :) jó lett ez a bejegyzés is,inspirált,hogy kezdjek valamit a designomat illetően. A kérdésem csak az lenne,hogy szerinted gáz-e ha nincs design a blogon,csak háttér van (mint nálam)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit :) Örülök, hogy tetszett a poszt. A design-t illetően lényegtelen, hogy milyen háttér van, vagy bármi, ha igényesen, szépen és olvashatóan néz ki, addig tökéletes :)

      Törlés
    2. Köszönöm a válaszodat :)

      Törlés
  4. Amióta megírtam egy hasonló bejegyzést (inkább a tartalomra kihegyezve) bennem volt, hogy a külsőről is kéne valami említést tenni... de most olyan boldog vagyok, hogy megírtad és ilyen részletesen és egybe és tök jól (és nekem akkor már felesleges és nem kell). Szóval hatalmas köszönöm és nagyon jó bejegyzés lett! c:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig köszönöm a te bejegyzésed, ahol a tartalomról írtál! Természetesen olvastam és igazán szuper lett! ;)

      Törlés
  5. Kicsit koszos az a billentyűzet! :) :P

    VálaszTörlés
  6. Pont a legjobbkor! Igazán nagy hasznát vettem, a most induló blogomnál, köszönöm!

    VálaszTörlés

Kérlek írd le a véleményed kommentben, ha megteszed, nagyon szépen meg fogom köszönni, hogy időt szántál rá! További szép napot! :)